Sanelma teki tovin myyräntyötä saadakseen ajatuksiini iskostettua muovipussi-inhon. Viimeisenä välineenään hän näytti dokumentin Tyyneltämereltä ja siellä seilaavasta Afrikan-mantereen kokoisesta muovijätelautasta. Kalojen kidukset tukkeutuvat ja pohja-eliöstö menehtyy lautan alle.
Sanelma huomasi jo kuusivuotiaana, että Kreikassa kaikki kadunvarret pullistelevat purkkeja ja turistijätteitä. Joskus oli pakko kantaa tyttöä, koska muuten hänellä oli syli täynnä roskaa.
– Äiti, nyt on viimeinen tikki sun tehdä täyskäännös! Miksi sä tuhlaat noin paljon kaikkea?
– En minä tuhlaa..
– Tuhlaat! Huulipunia, kuka tarvitsee 27 kappaletta?? tyttö heristää meikkipussia nenäni edessä.
– Tuota..
– Te olette Kajsan kanssa aivan järkyttäviä porsaita!
Ja sitä rataa keskustelu kulki finaaliinsa. Ymmärsinhän minä kierrätyksen tarpeellisuuden. Viikkasin nykyään huuhdellut maitopurkit, pesin peltirasiat, laitoin bioastiaan tarpeelliset jätteet (kesäisin heitin kaikki sekajätteeseen, muuten lemusi muutamassa tunnissa. Tuli vietyä useammin ulos. Joskus sinne eksyi myös niitä puhdistettuja pakkauksia..), yritin valita kaupasta kotimaisia, milloin vain oli mahdollista.
Tosiasiassa ajanpuute on esteeni, ja uuden rutiinin opettelu henkisesti suuri kynnys. Ehkäpä Kreikka auttaa uudestisyntymiseen..hei, sehän olisi hyvää kierrätystä?
Sanelma on perheemme kasvissyöjä. Hän laittaa herkullisia aterioita aina kun koulukiireiltään ehti. Niistä saa hyviä lisukkeita, mutta minä pidän lihasta, kuten Kajsa ja Mieskin. Se pitää ihmisen vetreänä. Näytämmekö enemmän filet mignonilta vai hummukselta (huono vertaus), tuota, keitetyltä perunalta vai paistetulta munalta..no sekin vähän ontuu, mutta ymmärrät mitä tarkoitan.
Pohdin asiaa perusteellisesti ja sain omantunnontuskia. Tähänkö pystyn? Eikö lasteni maailmaa voi pelastaa? Nuoruudessani suurin uhka oli kylmäsota, nyt on roskat ja kulutus. Elämme samaa historiaa, mutta eri perspektiiviä. Ja tosiaan, jos meikkipussissani köllöttää 27 huulipuikkoa keskihintanaan à 25 euroa (ei,kaikki niistä eivät ole Chanelia), niin sehän tekee.. järkyttävän summan! APUA!! Sillähän lentää Kosille monta sivua..
Mun on tartuttava toimeen!
<3 Lispetti
PS. Lyhyin askelin aloitan niillä muovipusseilla ja muovipullot täytän hanavedellä. Siitä saa runsaasti kalkkia..
Musavinkki: Ozzy Osborne ’ Dreamer’