Nyt se on iskenyt meille! Vegaani on syntynyt eikä se ehkä ollut kovin yllättävää. Lukio ja kirjatko sen tekevät?
Sanelma on ollut kasvissyöjä jo vuosia. Se on jo tarpeeksi haastavaa, mutta nyt hän on pitkän tien jälkeen päättänyt kokeilla veganismia. Kaikki on kiellettyä: maito, liivate, munat, nahkakengät. Yritän epätoivoisesti valmistaa ruokaa punajuuresta, ilman voita, homejuustoa ja pekonia. Mitä sille voi muuta tehdä kuin soseuttaa?
Netistä löytyy vaikka kuinka paljon ohjeita. Sivustoja kyllästää pienoinen fanaattisuus. Vähän kuin Kissakoti Kattilan ohjeet, joiden mukaan kissoja ei myydä maalle, koska eläin voi pahoin navettakissana hiiriä pyydystäessään. Sehän on ihan selvä. Ostetaan miukuille häränlihaa kastikkeessa, pieninä 100 gramman annoksina. Siistiä kissanelämää. Kääntäen: veganismi se vasta on ihmisen elämää, nimittäin mikäli pitää spartalaisuudesta ja asketismista. Voiko vegaani pitää kissaa tai muuta lihansyöjää lemmikkinään?
Tuo on huolistani pienin. Vivi, ystävättäreni, joka tietää kaiken terveellisestä syömisestä ja proteiineista, rypisti varoittavasti kaunista otsaansa. Puheessa alkoi viuhua B-vitamiinit ja aminohapot iloisena sekamelskana. Yritin tehdä muistiinpanoja pieneen kirjaseen. Vivi oli huolissaan Sanelmasta ja hänen hauiksenpaksuisista reisistä, minun hauis vertailuna.
Mikä sitten on elävää? Sienet eivät ole kasveja vaan aivan oma luokkansa. Kasvikset ovat aika selkeitä, kunhan Sanelma ei ala luomuilla niiden kanssa liikaa. Vegaanit syövät leipää. Minulla heräsi hälytyskellot soimaan. Hiivahan on elävää solukkoa, raukkaparka kuolee uunissa. Entäs maitohapot..juu, pois laskuista. Hapankaali ei käy laatuun. Toisaalta ovathan kasvit eläviä. Onko puutarhuri teurastaja nykiessään perunat maasta ja marjat puskista? Jos katsoo oikein tarkasti mikroskoopilla, vesikin kuhisee elämää. Entä vadelmahilloon eksynyt vattumato?Missä kulkee tulkinnan raja?
Nyt on hetki tuumailla tätä rauhassa ja ottaa etäisyyttä. Pelkäänpä pahoin, että Kajsan ja Sanelman kesken tulee ruokapöydässä kipakoita keskusteluita. Kuten me muutkin, Kajsa arvostaa kunnon lampaankyljystä minttukastikkeessa ja karjalanpaistia. Jospa Sanelma söisi ne persiljat annosten päältä?
 
<3 Lispetti
 
PS. Kohta tyttö palaa aiheeseen: Ei saa lentää, käytä julkisia, lämmitä puulla (tähän plus), alas talouspaperi (virkkaa omat rättisi) ja joku ihmeen kuukuppi??? What!
 
Musavinkki: Mc Arthur’s Park Donna Summer
(pieni laini: Someone left the cake out in the rain..ja siis vegaanikakun voi jättää. Se ei sula, koska on valmistettu pähkinästä)