Sain äidiltäni 80-luvulla monitoimikoneen. Sen hän osti ennen syntymääni kiertävältä kauppiaalta. Muhkea, ylivarusteltu kone oli tarkoitettu vauvansoseiden tekoon. Epäilen hänen lopulta muussanneen perunani haarukalla ja minusta tuli jo pienenä suuri perunan rakastaja.
Kone ei kauaa surrannut käytössäni. Lasinen taikinakulho putosi lattialle ja säpälöityi, jäljelle jäi tehosekoitin. Sillä muinainen bodaripoikaystäväni sekoitteli rahka-banaani-kerma-soijajauho-myrkkyjään iltaisin. Minä olin dieetillä ja join vettä kraanasta.
Eilen löysin häähameeni ja se näytti lähinnä barbinvaatteelta. Edes hentoiset tyttäreni eivät sitä pysty käyttämään. Hihkuin menneelle, ja sille etten ikinä jatkanut suhdettani tuon bodarin kanssa. Hyvää kannatti odottaa ja sivuhenkilöille lankeaa statistin rooli!
Päätin aloittaa elämäni viimeisen rutistuksen laihdutuskuurin salatussa maailmassa. Ei enää milloinkaan muotoilevien alusvaatteiden kahleita.
Ryntäsin kauppaan. Olin budjetoinut itselleni uudet silmälasit, mutta kärryissä tönötti, tadaa, yleiskone. Kyllä, Kenneth Woodin innovaation pohjalta kehitelty käänteentekevä taloustöiden ja, nyt sen tiedän, keittiökulttuurin mullistava vempain.
Mukana kotiin kannoin lisäksi kilon painavan käyttöoppaan ja kaksi cd-levyä. Katselin sen vesi kielellä alusta loppuun. Ihania kaikkia vaahtoja ja piirakoita. Ja pastakone! Kahdeksan erilaista messinkiterää. Ne tekevät pastan pinnasta juuri sopivan karhean kastikkeen imeytyä. En tiennyt haluavani terveellisiä, omatekemiä makaroneja. Samalla selvisi reiän salaisuus. Tuollaisesta tötteröstä vain läpi ja itse voi päättää pituuden. Sarvimakaroni on lyhyt, spagettina sama hiukan pidempi. Torino, so last season.
Katselen vain toisen cd:n Kenwoodin yrityksen historiasta, suunnittelijoista ja höyryävistä padoista, joita hämmentää moitteettoman puhtaasti pukeutuneet, manikyyriltäpalanneet naiset, tukka ojennuksessa ja mekon sävy synkassa kakkukoristeen kanssa. Miksi minä (ja koko keittiö) olen aina sotkussa ruoanvalmistussession jäljiltä?
Mitä kaikkea valmistankaan tuleville viisikymppisille, luoja yksin tietää. Täältä pesee! Jos vain joku pesee astiat.
<3 Lispetti
PS. Tein terveellisiä raasteita. Niitä oli enemmän seinillä, lattialla ja työtasolla kuin kulhossa. Opettelen vielä..
PS2. Hukkasin avaamattoman ohjaskirjan.
Musavinkki: laula itse