Kukaan meistä ei voi välttyä kuulemasta vaalikeskusteluja, väittelyitä, propagandaa tai syytteitä elämäntyylistään. Hyi, olen allerginen.
Punaiset haluavat rokottaa porvarin tilipussia ja valkoiset penäävät tasaveroa ja minua häiritsee kysymys:
Riippumatta siitä kuka tienaa enemmän tai vähemmän, kaikilla tilipusseilla on katto ja raja, mutta: KOSKA TULOJA ON ENEMMÄN KUIN MENOJA?
Siis olettamuksena, että saa summan X rahaa ja siitä jää Y ylimääräisenä seuraavana tilipäivänä ja saajalla on omaharkintainen purskurirahasto täynnä niin: moraalisesti, mitä pitäisi tällä Y:summalla tehdä?
Ostaako osakkeita (yleishyödyllisiä tai tuotto-odotuksin), laittaa ylimääräiseen jäätelöpalloon ja kantaa seuraukset ylpeänä kupeillaan vai lähettää Afrikkaan fiktiivisen vuohen muodossa? Vai peräti antaa summa valtion kassaan, ostaa ekosähköä vai innovatiivisesti rahoittaa naapurin metsänlaikutusta?
Hypoteesi 1.
 Mikäli ostat osakkeita, päätät sitä kautta kartuttaa omaa pääomaasi ja ajattelet tämän jäävän lapsillesi perintönä, onko se eettisesti oikein? Tässä tapauksessa on kaiketi kyse parempiosaisesta, jonka lapset muutenkin saavat hiukan enemmän. Unohtamatta sitä, että saatat myös auttaa häntä kotoa opiskelemaan muuttaessaan avittamalla takuuvuokrassa.
Hypoteesi 2.
 Käyt vakituisessa matalapalkkaisessa työssä ja tulet toimeen nipin napin. Sinulla on 20 euroa jäljellä tilipäivänäsi ja päätät panna sen säästöön ostamalla osakkeita. Sinulla on ajatus näin kartuttaa ja riskisijoittaa pienikin ylimääräinen säästö. Et pidä pankkien säästökorkoja riittävän suurina ja otat mielelläsi riskin. Lottoat myös lauantaisin.
Hypoteesi 3.
 Olet pienituloinen ja nuuka. Sinulla jää siitä vähästäkin säästöön etkä koske pääomapottiisi lainkaan. Siitä huolimatta lapsesi saavat ketsuppia makaronilaatikon päälle ja jätät aikanasi pankkitilin koskemattomana heille perintönä.
Hypoteesi 4.
 Sinulle maistuu hapanliemi ja tunget monopoliyhtiöön omat ja vieraat rahat sekä valmistat vilpillä viinaa itse tiputtamalla ja pimität verotuloja. Hoidatat lapsesi yhteisin verovaroin vieraissa perheissä. Et jätä perinnöksi tyhjiä pullojakaan, sen viimeisenkin vie frendi.
Hypoteesi 5.
 Olet neutraali keskituloinen, ajelet munattomalla Mondeolla ja pidät muutenkin matalaa profiilia tekemisistäsi. Maksat mitä pyydetään ja lopuilla matkustat Kreikkaan aurinkolomalle.
Hypoteesi jne.
 Näitähän riittää. Pointti on eettis-moraalinen, mihin laittaa ne ylimääräiset lantit, summasta riippumatta? Keksiäkö jotain kivaa tekemistä ja tuhlata omaan itseen vai yhteiseen hyvään? Kenties molempiin?  Valtiollehan jo siis annamme lain määräämissä puitteissa.
 
<3 Lispetti
 
PS. Eniten ahdistaa kaikki.
PS2. Senkin jälkeen, eniten ahdistaa kaikki ja varsinkin se, ettei pysty saamaan asian ydintä muutamaan riviin..vaan jättää lapsilleen perinnöksi tämmöisenkin päiväkirjan.
 
Musavinkki: She works hard for the money, Donna Summer